Ontdek 10.000+ items met korting in de re-SALE!
Wat is vintage en waarom vinden we het onweerstaanbaar?

Wat is vintage en waarom vinden we het onweerstaanbaar?

Vintage is een enorm populaire term tegenwoordig. Niet alleen in kleding maar ook voor meubels en interieur. Er wordt veel voor een vintage look gekozen, omdat het er stijlvol uitziet, het past in de tijd van nu, en goed is voor het milieu. Lees gauw verder om te ontdekken wat vintage nou echt betekend en waarom het zo onweerstaanbaar populair is!

Wat is vintage en waarom vinden we het onweerstaanbaar?

Om te begrijpen wat vintage inhoudt, moeten we eigenlijk even teruggaan naar de oorsprong. Het woord vintage komt uit het Engels en het betekent oogst. Deze term werd gebruikt om wijnen van zeer goede kwaliteit aan te duiden, en verwees dus naar de kwaliteit en het karakter van een specifieke oogst.

Tegenwoordig wordt het natuurlijk totaal niet meer met wijn geassocieerd, maar meer gezien als een bijvoegelijk naamwoord voor dingen van ‘vroegah’. Het woord vintage wordt in allerlei contexten gebruik. Niet alleen meer voor kleding, maar ook voor meubels en woonaccessoires verwijst het woord vintage naar items die minstens 20 tot 30 jaar oud zijn en de tand des tijds hebben doorstaan! Nu associeren we dus het woord vintage met iets ‘ouds’ of tweedehands, en verwijst het naar een verleden dat dicht bij ons staat.

Vintage cultuur

De afgelopen jaren heeft de vintage cultuur een ware renaissance doorgemaakt. Een belangrijk kenmerk van de vintage cultuur zijn de geweldige vintage markten en evenementen die Nederland op zijn kop zetten. Steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben regelmatig vintage markten waar je de meest unieke vondsten kunt scoren. Denk bijvoorbeeld aan de IJ-Hallen, de Swan Market, of de Brussels Design Market. Van retro kleding tot funky meubels en funky snuisterijen - je vindt het hier allemaal!

Duurzaamheid en groen denken is natuurlijk ook onmisbaar in het plaatje van de vintage cultuur. Het is een geweldige manier om de afvalberg te verkleinen en tegelijkertijd een statement te maken. Door vintage items te kopen, draag je bij aan een duurzamere wereld. Dat is toch geweldig?

Een ander pluspuntje aan de vintage cultuur is dat je niet altijd naar fysieke winkels hoeft te rennen. Op social media, zoals Instagram en Facebook, floreert het van de online vintage communities, zoals Reliving natuurlijk! *Wink Wink*. Social media is echt dé place-to-be voor mensen om bijvoorbeeld hun nieuwste aanwisten, coole stylingtips, en inspirerende interieurs te delen. Trouwens, volg ons ook gelijk even op Instagram als je toch bezig bent @reliving.furniture ;)

Vintage.png

Vintage steelt de show

Maar goed, waarom zijn we nou zo dol op die old-school vintage vibe? We hebben 4 redenen voor je klaar staan die uitleggen wat de vintage industrtie nou zo ongeloofelijk aantrekkelijk maakt!

1 Uniek: Een van de grootste redenen waarom vintage interieur zo populair is, is omdat het een unieke persoonlijkheid aan je huis en aan jou geeft. Uiteindelijk is iedereen wel op zoek naar een manier om zichzelf te onderscheiden van anderen. In een wereld waarin veel mensen dezelfde meubelstukken en decoratie hebben, springt vintage er dus echt uit.

2 Duurzaamheid: Duurzaamheid is niet alleen meer een mooi woord maar bij vele ook echt een levensstijl geworden. Mensen willen bewuster consumeren en hun ecologische voetafdruk verkleinen. A.K.A. vintage past perfect in dit plaatje. Door oude meubelstukken en decoratieve items nieuw leven in te blazen, verminderen we de vraag naar nieuwe productie en verminderen we de hoeveelheid afval die onze planeet belast. Vintage is dus eigenlijk gewoon duurzaamheid in stijl.

3 Tijdloze aesthetics: Sommige dingen gaan nooit uit de mode, en dat geldt zeker voor de aesthetics die vintage met zich mee brengt. Denk aan de eenvoudige elegantie van mid-century, modern design, of de charmante details van klassiek. Deze tijdloze stijlen blijven geliefd, ongeacht de trends van vandaag.

4 The money! Wellicht ook geen onbelangerijke reden waarom vintage hot and happening is, dat het natuurlijk ook duurzaam voor je portomonnee is. Hoewel designer items wel eens wat duurder blijven, is de keuze voor het vintage alternatief toch altijd een paar eurotjes goedkoper

Wat is vintage.png

Vintage is dus niet zomaar oude spullen; het is een reis door de tijd en een manier om je passie voor interieur, duurzaamheid en de vintage-cultuur te uiten. En dat zonder al te veel te moeten omkijken naar het prijskaartje. Nu je weet wat vintage is, zul je vast ook genieten van onze blog over hoe je vintage meubels herkent in een zee aan meubels. Go check it out en lees hem hier!

Geschreven door Team Reliving

Re-SALE