Herken vintage meubels als een pro in 3 stappen
Een gezellige woonkamer met veel hout tinten wat past bij een landelijk interieur.

Herken vintage meubels als een pro in 3 stappen

Herken vintage meubels als een pro in 3 stappen

Tegenwoordig hoor je de term vintage overal en wordt je er bijna mee dood gegooid. Maar hoe herken je echte vintage meubels nou te midden uit de overvloed van opties op de markt? In deze blog bespreken we waar je op kan letten tijdens jouw zoektocht naar vintage meubels en hoe het hele zaakje in elkaar steekt!

1 De leeftijd van een meubelstuk

For starters, om te bepalen of een meubelstuk vintage is, is de leeftijd van het meubelstuk een van de belangrijkste indicatoren. Zoals we in de blog over wat vintage is hebben besproken, verwijst vintage naar items die minstens 20-30 jaar oud zijn. Meestal uit de periode tussen 1920 en 1980. Is het vóór 1920 dan noemen we het antiek, lees ook de blog over het verschil tussen vintage en antiek.

Sommige vintage meubels zijn trouwens voorzien van etiketten of markeringen van de fabrikant. Kijk hier goed naar! Dit kan natuurlijk hele waardevolle informatie bieden over de herkomst en het tijdperk van het meubelstuk.

2 Stijl en ontwerp

Vintage meubels zijn vaak verbonden met specifieke stijlperiodes van de jaren '20 tot en met de jaren '80. Elke tijd kent zijn eigen knemerken in ontwerpen en stijl. Het bestuderen van de kenmerken en elementen zals je helpen om de oorsprong van een meubelstuk te achterhalen. Als je deze eenmaal herkent wordt het super makkelijk. Hier een van de meest bekende/populaire stijlen uit de vintage geschiedenis:

Mid-century: 1935 tot 1965, rechte lijnen, gebogen/vloeiende hoeken, een gebrek aan overdreven bekleding en versieringen, vaak gemaakt van hout, glasvezel, en metaal, 1 of 2 kleuren, weinig tot geen patronen

vintage meubels herkennen.png


Bohemian: 1960 tot 1970, eclectisch, speelse en gemixte kleuren, patronen, texturen, vaak gemaakt van bamboe, macramé, en rotan.

vintage meubels herkennen (2).png


Industrieel: 1900 tot 1950, ruwe en onafgewerkte uitstraling, een neutraal kleurpalet met grijze en rustieke kleuren, metalen accenten, zichtbare constructieve elementen.

vintage meubels herkennen (3).png

Je zou deze elementen en kenmerken kunnen gebruiken om de geschiendenis van een meubelstuk iets beter te begrijpen. Maar…het kan ook net iets anders! Tegenwoordig wordt de stijl van oude en vintage stijlen vaak gedupliceerd bij het designen van nieuwe meubels. Dit noem je retro, lees hier meer over het verschil tussen vintage en retro.

3 Patina en sporen van gebruik

Het is niet gek dat meubels die al enkele decennia oud zijn, tekenen van veroudering vertonen. Wij als mensen zien er natuurlijk op ons 60e ook anders uit dan op onze 20e ;) Voorbeelden van veroudering in meubels zijn patina, krasjes, deuken, verkleuringen, en andere slijtageplekken. Patina is een dunne corrosielaag die zich na een lange tijd vormt op materialen zoals koper.

Wij vinden, zoals vele andere, dat deze unieke kenmerken zijn wat vintage meubelstukken zo bijzonder en mooi maakt en echt bijdraagt aan de aesthetics van het meubelstuk. Daanaast is het natuurlijk een goede manier om de meubelstukken te onderscheiden van moderne (niet tweedehands) replica’s!

En zo hebben we nu de 3 belangrijkste stappen besproken waarmee jij gemakkelijk vintage meubels kunt herkennen. Door dus aandachtig te kijken naar de leeftijd, stijl, soort materialen, merktekens en/of patina van een meubelstuk, kun je echte schatten ontdekken die perfect passen bij jouw unieke vintage woonstijl.

Je bent volledig klaar om op avontuur uit te gaan en jouw persoonlijke vondsten te doen bij Reliving. Laat je daarbij inspireren door het verleden terwijl je tegelijkertijd jouw unieke stempel op de toekomst drukt! Good luck!

Geschreven door Team Reliving

Tweedekans