Retrofuturisme uitgelegd
Een futuristische woonruimte met organische vormen.

Retrofuturisme uitgelegd

Kamers overgoten met kleur, ronde vormen, aaibare en gladde texturen en meubels die moeilijk in een bepaalde tijd zijn te plaatsen. Deze dromerige interieurs zien we overal en hierin zien we duidelijk dat retrofuturisme nog altijd heel populair is.

Het klinkt tegenstrijdig ‘retro’ en ‘futurisme’, maar toch is het echt een ding! Simpel gezegd is retrofuturisme een hedendaagse creatieve beweging die is geïnspireerd op de manier waarop mensen in het verleden de toekomst afbeelden. Wanneer je bijvoorbeeld naar een oude sci-fi film kijkt zal het je wellicht opvallen dat veel dingen, afgezien van sommige technologisch onmogelijke uitvindingen, eigenlijk heel erg overeenkomen met hoe onze wereld er nu uit ziet. Dat komt door retrofuturisme in architectuur en design.

Futurisme

Futurisme was een beweging die geobsedeerd was met het anticiperen van hoe de toekomst er uit zou zien. Binnen futurisme werd er gekeken hoe wetenschappelijke en technologische ideeën en uitvindingen onze toekomst zou vormen. Hoe zou men in de toekomst reizen? Welke dingen zullen er efficiënter zijn, welke industrie zal er belangrijk zijn? En hoe zal, als resultaat van al deze technologische, filosofische en materialistische vooruitgang, de wereld er dan uit zien?

Wat retrofuturisten doen is dus terugblikken op het futurisme als bron van inspiratie. Het retrofuturisme kenmerkt zich door een mix van retro stijl met vooruitstrevende technologie en nieuwe materialen.

Space Age design

Die enorme hang naar het fantaseren over de toekomst heeft er alles mee te maken dat in het midden van de 20ste eeuw de globale cultuur in het teken van de space age stond. Men was geobsedeerd met de ruimte door de ontwikkelingen in de ruimtevaart en de space race tussen Rusland en de VS. Ontwerpers lieten zich inspireren door de technologische ontwikkelingen en nieuwe materialen die gebruikt werden in de ruimtevaart. Zo kwamen er badkamerkastjes zonder greepjes op de markt en televisietoestellen die er uit zagen als satellieten. Allerhande gebruiksvoorwerpen werden door deze futuristen ontworpen in een poging de wereld klaar te maken voor de toekomst die zij voor zich zagen.

Moderne tv’s zijn geen bollen die in de lucht zweven maar in plaats daarvan hebben we wel flatscreens.

Een paar jaar fast forward en de toekomst is realiteit geworden. Sommige dingen zijn wel zo geworden zoals futuristen ze hadden bedacht, maar andere dingen zijn ook nu nog lang geen werkelijkheid. We rijden bijvoorbeeld wel in snelle auto’s maar die kunnen niet vliegen. Veel ideeën van futuristen zijn wel werkelijkheid geworden maar hebben net iets anders uitgepakt. Moderne tv’s zijn geen in de lucht zwevende bollen maar in plaats daarvan hebben we flatscreens.

Retrofuturisme

In de jaren 80 vonden veel designers mid-century space age design maar corny. Het was een beschamende en haast belachelijke voorstelling van hoe de wereld er nu echt uit zag. Toch dacht niet iedereen er zo over. Er was ook een groeiende groep die juist gecharmeerd was van de space age styling en het feit dat niet alles klopte met hoe de toekomst er uit was komen te zien.

Inmiddels is retrofuturisme volledig ingebed in de wereld van modern design. Denk maar aan de Ultrafragola spiegel van Ettore Sottsass of de Tulip tafel van Eero Saarinen. Van beiden is het moeilijk te zeggen, afgaande op het uiterlijk, uit welke tijd ze komen, maar dat doet er niet toe. Met het retrofuturisme wordt er een hommage gegeven aan alle mooie ideeën die in de space age tijd bedacht zijn, en wordt er geprobeerd om met gebruik van moderne technieken en materialen al die ideeën realiteit te maken.

__Tulip tafel en stoelen door Eero Saarinen, 1957

Retrofuturisme bij jou thuis

Retrofuturistische items lenen zich er perfect voor om een interieur te creëren waarvan je wanneer je er binnenstapt even niet weet in welk jaar je bent. Laat de 21ste eeuw buiten de deur en waan je in je eigen fantasie van retro en hypermodern design. Bovendien kun je space age en retrofuturistische items fijn combineren met postmodern design en neotenic design voor een interieur dat helemaal van nu is en waarin je al je creativiteit kwijt kunt.

__Ultrafragola spiegel door Ettore Sottsass, 1970 en de Roly Poly Chair door Faye Toogood, 2014

De stijl Retrofuturisme is heel goed te combineren met Postmodernisme. Wil je meer weten over deze designstroming? Ook hier zijn we helemaal ingedoken om alle ins & outs met jullie te kunnen delen.

Leer hier meer over Postmodernisme

Geschreven door Team Reliving

Tweedekans